Také si neumíte představit léto bez grilování? Ať už po večerech rozpalujete plynový gril nebo jen o víkendech v lese napichujete buřta na klacek, možná se Vám bude hodit inspirace, jak vaří na ohni obyvatelé jiných států či světadílů.
Jestli se někdo v grilování opravdu vyzná, jsou to Američané. Ne náhodou byl klasický kotlový gril poprvé vyroben právě ve Státech. Kromě klasického grilování je v USA velice oblíbeno i barbecue, neboli pozvolná tepelná úprava masa mimo přímý zdroj tepla. A co nejčastěji grilují? Žebírka, burgery, nebo kuřecí křidélka, u kterých nesmí chybět BBQ omáčky.
Australané jsou grilováním doslova posedlí. Oblíbenému „barbie" se věnují na pláži i v parku, s rodinou i s přáteli. A co nejraději pokládají na gril? Burgery z hovězího masa, kuře, ryby, steaky i zeleninu.
Při zmínce o Německu Vás možná ze všeho nejdříve napadnou klobásy a bůček. A nejste daleko od pravdy, tyto dvě delikatesy připravují Němci na grilu nejčastěji. K dokonalé atmosféře nesmí samozřejmě chybět pivo a studený bramborový salát.
Mexická kuchyně je známá po celém světě a jinak tomu není ani s jejich dobrotami z grilu. Fajitas, quesadillas, burritos, nebo enchiladas snadno připravíte třeba na grilu na dřevěné uhlí. Inspirovat se můžeme i jejich zálibou v terakotových krbech, které zpříjemní každý letní večer na zahradě.
Argentinské Asado může být skvělou inspirací i pro české táborníky. Tradici pomalu pečeného hovězího masa na otevřeném ohništi nad doutnajícími poleny převzali Jihoameričané od kočovných Gaučů a svou jednoduchostí přímo svádí k vyzkoušení i v domácích podmínkách. Stačí Vám jen ohniště, dřevo a kvalitní argentinské hovězí.
Diskuze k článku (0)