Kokiskashop.cz

Grilujeme 3. - Vaření na přímém ohni

Grilujeme 3. - Vaření na přímém ohni

Léto je tu za pár dní a Vy už možná začínáte plánovat, že vyrazíte na vodu, na čundr nebo na dovolenou do kempu. Stinnou stránkou delšího pobytu v přírodě bývá obvykle stravování – ohřívané konzervy a instantní polévky chutnají málokomu. Stačí se však naučit vařit na ohni a ani na dovolené se nemusíte vzdávat dobrého jídla.

Naučte se základní druhy vaření na přímém ohni, díky kterým snadno vykouzlíte menu o třech chodech, chutnou snídani, nebo dokonce dezert i v náročných podmínkách.Zahradní ohniště LAKI

Rožnění

Základem vaření na ohni je samozřejmě opékání masa. Nejjednodušší je napíchnout buřta na klacek, příprava rožně zavěšeného na dvou vidlicích už vyžaduje určitou zručnost. Rožnit je však možné i vertikálně – maso napíchněte na klacek a natočte tučnější stranou k ohni.

Kufříkový gril na dřevěné uhlí Gart, bílý

Pečení v popelu

Při pečení brambor v popelu se rázem přenesete do starých časů. Žhavý popel nahrňte stranou, položte na něj brambory či jiné potraviny a zahrňte slabou vrstvou. Jídlo získá nezaměnitelnou chuť i vůni.

Pečení na žhavém kameni


Grilovací nářadí G21 sada na grilování špízů a kebabu

Hladký, rovný a dostatečně velký kámen umístěte do ohniště. Rozdělejte nad ním oheň a jakmile získáte dostatečné množství žhavého popela, oheň rozhrňte a na očištěný kámen umístěte pánev nebo přímo kusy masa.

Setonův hrnec

Pečení v Setonově hrnci zná každý správný skaut či zálesák. Pro pomalé pečení masa je třeba vyhloubit jámu zhruba 60 cm dlouhou a 35 cm širokou. Ke stěně zapíchněte široký kůl a navrstvěte postupně trávu nebo listí, žhavé uhlí a kamení, tenkou vrstvu hlíny, poté okořeněné maso zabalené ve velkých listech, např. v lopuchu, další vrstvu žhavého uhlí a navrch pořádnou vrstvu hlíny, kterou udusejte. Po hodině pečení opatrně vytáhněte kůl zabodnutý u stěny a vzniklým otvorem nalijte vodu. Pečeme další hodinu.

Zpět do blogu

Diskuze k článku (0)

Vaše jméno
Zadejte Vaše jméno
Kontaktní e-mail
Zadejte Váš e-mail
Vaše zpráva
Zadejte Vaší zprávu
Údaje označené * jsou povinné
Načítání
Načítám...