0

Košík

0 Kč

Váš košík je prázdný...

Podívejte se na naši akční nabídku produktů.

Přihlášení

+420 776 150 650

(PO - NE, 8:30-22:30)

Jak správně uskladnit zavařeniny

Jak správně uskladnit zavařeniny

Zavařování úrody, je stále velmi oblíbený a hojně využívaný způsob její konzervace. Kdo by si v zimě rád nepochutnal na kompotu, nebo nevyužil při přípravě pokrmu zavařenou zeleninu z vlastní zahrádky? Zavařovat lze vše, dokonce i zavařené maso vydrží ve sklenicích po mnoho měsíců a je velice chutné.

Pro radost ze zavařených potravin a minimalizaci rizika nepříjemného překvapení, kdy místo lahodných zavařenin naleznete ve sklepě sklenice plné plísně, je však důležité dodržet při zavařování a skladování několik základních věcí.

Čistota na první místě

Zavařeniny mohou zůstat poživatelné dokonce i několik let, než se však pustíte do samotného zavařování, ujistěte se, že sklenice jsou opravdu čisté a nejen sklenice, ale i ovoce a zelenina by měli být před zavařením řádně očištěny. Nejste-li si jistotou sklenic zcela jistí, doporučujeme je vyvařit ve vodě, podobně, jako se v dřívějších dobách vyvařovaly lékařské nástroje. Teplota vroucí vody většinu bakterií spolehlivě zahubí během několika minut.

Odstraňujte pěnu, která vzniká při vaření

Zejména při vaření ovoce vzniká na povrchu pěna, jedná se o sražené bílkoviny, které nejen, že výrazně zkracují trvanlivost zavařeniny, ale také zavařeninu zakalují. Pěnu tedy během vaření postupně sbírejte. Zcela zásadní je pak sebrat veškerou pěnu, která vzniká při vaření masa.
Pěnu sebranou z ovoce, jakým jsou například třešně, však rozhodně nevyhazujte, smícháte-li jí s trochou cukru a zalijete vodou (studenou či horkou), získáte lahodný a velice zdravý nápoj.

Dobré místo – základ úspěchu

Stejně tak důležité, jako udržovat vše během zavařování v co největší čistotě, je i volba vhodného místa pro uskladnění hotových zavařenin. Ideální místo má být chladné a temné, pokud tedy disponujete sklepem, nemusíte nic řešit, zavařeniny patří tam.
Pokud sklep nemáte, umístěte zavařeniny do skríně a zakrýjte je tmavou látkou, aby se k nim dostalo pokud možno co nejméně světla, skříň by však měla být v chladnější místnosti. Veškeré zavařeniny také doporučujeme skladovat víčkem dolů.

Zavařovat můžete v klasickém hrnci, v naší nabídce však naleznete i specíální zavařovací hrnec, který vám celý proces velice usnadní.

Zavařovací hrnec Professor

Tento hrnec je k dispozici i v bílé variantě.


Zpět do blogu

Diskuze k článku (0)

Zadejte Vaše jméno

Vaše jméno

Zadejte Váš e-mail

Váš email

Zadejte zprávu