Košík

0 Kč

V košíku nic nemáte.

Podívejte se na naši akční nabídku produktu.

Přihlášení

+420 776 150 650

(PO - NE, 8:30-22:30)

Pestrá kuchyně vrcholného středověku

Pestrá kuchyně vrcholného středověku

Co člověk po Zemi kráčí, vždy si rád pochutnal na dobrém jídle. Vaření je dnes mnohem snažší, než bylo kdy dříve, stačí nahlédnout do naší kategorie Do kuchyně, kde pořídíte různé kuchyňské roboty, moderní nádobí a nebo přesné váhy a odměrky.

I v dobách, kdy lide tyto vymoženosti k dispozici neměli, ale dokázali uvařit dobré jídlo. Mnohé jistě překvapí, že kuchyně v Čechách v období vrcholného středověku, tedy někdy kolem 13. století, byla velice pestrá, jejím základem byl chléb, nechybělo však ani maso. Jedly se luštěniny, připravovaly se kaše z mouky, krup, hrachu, jedlo se i ovoce a mléčné výroby a dokonce i sladké pokrmy, které se sladily medem.

Ještě před nedávnem převládal názor, že masa byl u nás v tomto období nedostatek, ale podle novějších archeologických studií, založených na rozborech nalezených kostí, tomu bylo právě naopak, podíl masa nebyl nalezen jen ve stravě jen u bohaté šlechty, běžně se objevovalo i na jídelníčku prostého lidu. Část dobytka se prodávala do měst a část se porážela a zpracovávala na venkově.

Maso se vařilo, nebo peklo, smažení na tuku, jak jej známe dnes, se nepraktikovalo. Ačkoliv se z tohoto období dochovala celá řada venkovkých receptů tzv. na sádle. Pokud nebyla úroda zlá, zbyl dostatek zeleniny a ovoce k usušení, aby mohla být takto konzumována i v zimních měsících.

Ryby byly považovány za pokrm postní. Kaše, o kterých jsme se také již zmínili v úvodu, lidé připravovali na nejrůznější způsoby a z různých ingrediencí, jeden druh se například vařil ze sušeného chleba, vína, koření a medu, často se přidávaly švestky, jahody, brusinky a další ovoce.

Kravské, kozí i ovčí mléko bylo běžně dostupné. Z mléka se sbírala smetana a ta se, stejně jako dnes, používala k přípravě omáček. Syrovátka (proceděné zkysané mléko, vedlejší produkt při výrobě tvarohu) byla velmi oblíbeným nápojem.

Kromě vody a mléka se pily také různé odvary z léčivých bylin, samozřejmě víno, ale také pivo, které se však od piva dnešního velmi lišilo. Bylo husté a někdy se podávalo teplé, nepilo se z půlitrů, ale srkalo se z misek a často bylo dokonce natolik husté, že se konzumovalo lžící.

Zpět do blogu

Diskuse k článku (0)

Zadejte Vaše jméno

Vaše jméno

Zadejte Váš email

Váš email

Zadejte zprávu