Kokiskashop.cz

Sklízíme, zavařujeme, mrazíme

Sklízíme, zavařujeme, mrazíme

V dnešní době už sice není zavařování, či sušení úrody nutností, jako tomu bylo v dobách dávno minulých, přesto se této činnosti řada z nás s nadšením věnuje každý rok. Uschovat si část své domácí úrody na zimu totiž není nikdy na škodu.

V dnešním článku si nejprve povíme něco málo o zavařování. Zavařování vzniklo ve Francii za Napoleonských válek, kdy bylo vojákům třeba dopravit potraviny na dlouhé vzdálenosti, aniž by podlehly zkáze.

Jeho princip je velice jednoduchý, suroviny se vloží samostatně, nebo s vhodným nálevem, do sklenice, ta se uzavře a ponoří se na určitou dobu do horké, nebo vroucí vody, díky vysokým teplotám dojde ke sterilizaci (zahubení bakterií a dalších nežádoucích mikroorganismů) a při následném chladnutí se ve sklenici navíc vytvoří podtlak, čímž se dokonale uzavře. Takto lze zavařit téměř jakékoliv ovoce, či zeleninu a dokonce i vařené maso. Celý proces si můžete ještě usnadnit použitím speciálního zavařovacího hrnce.

Oproti mražení má tento způsob konzervace navíc tu výhodu, že potraviny jsou kdykoliv připraveny k okamžité konzumaci a skladovat je lze prakticky všude a po velmi dlouhou dobu.

Dalším klasickým způsobem konzervace je staré dobré sušení. Ani v této oblasti však nebyl pokrok zastaven, ovoce již dnes nemusíte zdlouhavě sušit, rozložené na velkých sítích, či roštech, a pracně jej obracet, jak to možná dělávala vaše babička, dnes vám k tomuto účelu dobře poslouží sušička na ovoce. U nás jich v kategorii Ostatní přístroje do kuchyně naleznete hned několik.

Nejčastěji však prodlužujeme trvanlivost svých potravin pomocí chladniček a mrazáků. Zmražené bylinky nasekané na drobné kousky si velmi dlouho uchovají své aroma, stejně jako třeba zmražené ovoce. Možná se teď ale ptáte, jak je to vlastně s vitamíny a dalšími látkami u dlouho zmražených potravin?

Obecně platí, čím nižší teplota, tím déle se cenné látky ve zmražených potravinách uchovají. Zatímco při – 18 °C se například obsah vitamínu C za půl roku sníží až o 40%, při – 30 °C je pokles vitamínů a dalších látek prakticky nulový. U jiných látek, třeba u vitamínu B, není naštěstí pokles tak dramatický ani při vyšších teplotách.

Zpět do blogu

Diskuze k článku (0)

Vaše jméno
Zadejte Vaše jméno
Kontaktní e-mail
Zadejte Váš e-mail
Vaše zpráva
Zadejte Vaší zprávu
Údaje označené * jsou povinné
Načítání
Načítám...