Kokiskashop.cz

Jak vybrat gril a nespálit se

26.04.2017

0

Jak vybrat gril a nespálit se

Před časem jsme v našem blogu psali v článku Období grilování se blíží!, jak o gril správně pečovat. Dnes se ke grilovací tématice znovu vracíme, dnešní článek je však určen těm, kteří gril ještě nemají a rádi by si ho v nejbližší době pořídili, nebo již nějaký sice mají, ale rádi by si pořídili nový. Povíme si, jak již název článku napovídá, jak vybrat ten správný a jak se při výběru nespálit.

Hlavním kritériem grilu je jeho typ, těmi nejběžnějšími jsou grily elektrické, plynové a grily na dřevěné uhlí. Ty elektrické mají výhodu v tom, že je stačí zapojit do zásuvky, po chvíli je grliovací plocha, jejíž teplota lze většinou regulovat, rozpálená a vy můžete ihned začít s přípravou pokrmu, velkou nevýhodou tohoto typu však je, že pokrm nikdy nebude mít onu nezaměnitelnou kouřovou chuť, jako z grilu na dřevěné uhlí.

Elektrické grily jsou většinou menších rozměrů a protože potřebují stát v dosahu elektrické zásuvky, logicky vyplývá, že tento typ se spíše než na zahradu hodí do bytu, či na balkon. Jejich další výhodou je snadná údržba, grilovací plocha bývá zpravidla odnímatelná, po každém grilování jí tedy po vychladnutí umyjete společně se špinavým nádobím.

Také plynové grily se udržují snáze, než grily na dřevěné uhlí i se nimi lépe pracuje, musíte však doplňovat plynové bomby a především je správně skladovat, rozhodně je nenechávejte ve vlhkém sklepě. Chcete-li dostáhnout kouřové chuti, tzv. „chuti ohně“, kterou jsem již zmínili, můžete na rošt vyskládat dřevěné štěpky. Některé plynové grily jsou vybaveny pojistkou, která přívod plynu při převrhnutí grilu automaticky zastaví a oheň se tak ihned uhasí.

Nejlépe chutnají pokrmy z klasického grilu na dřevěné uhlí, jehož nevýhodou je však delší doba rozehřívání a náročnější údržba. Grily na dřevěné uhlí se dodávají v různých velikostech od malých grilů, které se hodí na balkon či terasu, nebo třeba i na cesty, až po masívní grily, ve kterých naráz ugrilujete kilogramy masa na velkou zahradní slavnost.

Dřevěné uhlí v chladnějších dnech, kdy bývá sychravo, nekupujte na benzínce, ale spíše tam, kde jej skladují uvnitř. Ideální jsou pak větší kousky, které nepropadnou palilovým roštem.

Základní pomůcky, jako je sada náčiní – obracečka, vidlička, kleště – poklop a speciální kartáč na čištění jistě příjdou vhod. Nadstandardní výbavou může být například teploměr pro přípravu steaků, pizza kámen a nebo držák na kuře. Tak navštive naší kategorii Grily a krby a vyberte si ten právě pro vás ideální gril.

Zpět do blogu

Diskuze k článku (0)

Vaše jméno
Zadejte Vaše jméno
Kontaktní e-mail
Zadejte Váš e-mail
Vaše zpráva
Zadejte Vaší zprávu
Údaje označené * jsou povinné
Načítání
Načítám...